Lehed

esmaspäev, 27. veebruar 2017

Maria Parr "Vilgukivioru Tonje"

Maria Parri raamat räägib lugejale loo Norra väikese küla rõõmudest ja muredest, seda läbi Tonje silmade ja tunnete. Tonje on selle küla ainuke tüdruk ning sellepärast on tema suurimaks sõbraks 74 aastane Gunnvald. Veidike vaheldust toovad külla puhkemajja puhkusele tulnud pere lapsed, kellega koos veedetud aeg on täis suusasõite ja teisi talverõõme. Lõbusate tegemiste kõrval räägib raamat tegelikult väga tõsistest asjadest. Kõige suuremasse segadusse satub Tonje siis kui peale kukkumist Gunnvald pikast ajaks haiglasse satub ja Vilgukiviorgu saabub Heidi, noor naine, kes osutub Gunnvaldi tütreks. Tütreks, kellega isa gunnvald pole aastaid koos elanud ega ka mitte suhelnud. Talle tundub, et Gunnvald on tema kui suure sõbra eest varjanud midagi väga olulist ja talle oma endise elu kohta valetanud. Õnneks suudab Tonje oma kavalate plaanidega siiski Gunnvaldi ja Heidi lõpuks jälle kokku viia. 

Autor paneb oma looga kaasamõtlema pooliku pere laste probleemidele. Ka Tonje ema on kuude kaupa perest eemal tööl ja nii mõnigi kord on Tonje ema igatsus võimatult suur. Raamatust jääb kõlama mõte, et lapsed pole süüdi selles, kui nende vanemad ei oska koos elada ja laps kaotab sideme oma isaga. Saades elult uue võimaluse koos olla, tuleks see vastu võtta ja vanad solvumised unustada.

Raamat sobib lugemiseks kõigile lastele, kelle on meeldinud Astrid Lindgreni raamatut, sest Maria Parri kutsutakse tema väga ladusa stiili poolest norra Lindgreniks. Lisaks lastele on raamat oma väga tõsise teema poolest kaasamõtlemapanev lugemine ka lastevanematele.

Loe ka Maria Parri teist raamatut „Vahvlist südamed“

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar